сряда, 7 април 2010 г.

Страхотна публикация с автор Татяна Енева, снимки Иван Иванов, вестник "Всичко за семейството" на 168 часа, брой 13, 1 април 2010 г.

"В кухнята на художничката"
автор Татяна Енева

"Мила превръща сладкишите в произведения на изкуството

Със слънчева усмивка и прекрасни кулинарни изненади художничката Мила Попнеделева Генова посреща у дома си екипа на "Всичко за семейството" . Специално за нашите читатели красивата дама, която се изявява успешно и като фотомодел, е сътворила уникални сладки-някои приличат на колоритни миниатюри, а други на изящни скулптурки.
Преди да ни почерпи с тях обаче, гостоприемната домакиня настоява да опитаме апетитните и чушки с доматен сос. Приготвя ги по рецепта на мама Лили, само че към соса е прибавила и малко бяло вино. Изобщо всичко до което се докосне, Мила прави по свой начин. Артистичния и почерк издават книгите, илюстрирани и оформени от нея. А вкусът към нестандартното и умението да изпипва детайлите проличаха на представянето на книгата и за деца "Шумоленето " на която Мила е автор и илюстратор.( "Всичко за семейството" писа за събитието в бр.44 от 2009 г.)Своят литературен дебют тя съчета с изложбата "Жирафски работи" толкова оригинално и забавно, че очарова и малки  и големи.
  Мила е пълна с идеи, затова нетърпеливо очакваме голямата и изненада, за която ни бе намекнала. И този път талантливата художничка, която има зад гърба си няколко самостоятелни изложби и участия в редица общи, успя да спечели възхищението ни. Предложи ни за десерт... "Морски приказки". Чудно красивата торта е генерална репетиция за бъдещият и творчески проект , зареден с голяма доза предизвикателство. "Днес като че ли малко хора имат потребност от духовна храна - смята тя. - Заведенията и магазините например винаги са пълни. Не е така обаче в книжарниците. И реших, че щом хората не желаят да четат, аз ще им предложа книги, които се ядат. Надявам се скоро да поканя всички на изложба, на която ще се похапват най различни томове."
Под пъстрата "корица" на "Морски приказки" - том 1 от бъдещата поредица "Вкусни книги за консуматори" се крие любимият сладкиш на семейство Генови. Мила с удоволствие споделя рецептата, която съчинила специално за сина си Боби. Съвсем наскоро той навърши 4 години, но като по малък имал алергия, затова мама измислила вкуснотия без мляко  и яйца.
Мармаладеният фъч няма да затрудни никоя домакиня, сложното обаче е ефектното му оформяне , като торта. . Трудността създава моделиращата захарна маса, която се предлага в специализираните сладкарски магазини. "Работила съм с различни материали , но за първи път попадам на нещо толкова лепкаво - споделя запалената кулинарка. Наподобява тесто, но е по различно. Обработва се по- лесно, ако ръцете се "напудрят" с натурално царевично нишесте.
Правенето на тази торта е като забавна детска игра. За изработването на фигурките използвам малка точилчица и дъсчици от комплекта на Боби за пластелин"... "

Автор Татяна Енева, вестник "Всичко за семейството брой 13 ,1 април 2010г.

Можете да изчетете цялата статия и рецептите, като кликнете на снимките по долу .
Лесно четими са , увеличени :


Снимки Иван Иванов